HISTÒRIA

EL CASTILLO DE VILASSAR DE DALT

Emplaçat a la part alta de Vilassar de Dalt, s’alça el Castell, la història del qual es remunta al S.X, ja aleshores amb la seva torre cilíndrica de l’Homenatge envoltada per murs gruixuts, i continua al llarg dels anys fins a arribar als nostres dies com un exemplar bellíssim de l’arquitectura gòtica.

Abans del S. XIII compta amb el recinte de muralles i amb alguna torre menor, de les quals, avui en dia, en subsisteix una. En aquest període s’amplia l’edificació amb la torre quadrada de la façana. En el S.XIV, sota el domini de la família Des Bosch i amb la renovació que duen a terme, el castell esdevé palau amb les seves magnífiques cruixies construïdes en part damunt dels murs anteriors. La decoració de la façana principal data de finals de S.XV. Del XVI són alguns afegits que amb molt d’encert s’eliminen en les obres fetes l’any 1956 per la família de Sarriera, propietaris a partir del S.XVIII fins avui.

Des de la façana principal orientada a migdia veiem, al final del terreny descendent, el blau esplèndid del mar i, darrere del castell, les muntanyes que l’emmarquen i protegeixen. Envoltat de jardins ubicats en diversos nivells, amb oliveres, llorers, xiprers, pins i magnòlies podem observar una primera muralla que serveix de suport al terraplè amb sòlides moreres que ens condueix fins al pont d’obra. Des d’aquí i creuant per damunt del fossà, arribem a la porta principal i a la segona muralla amb els seus merlets quadrats i sageteres. Un cop dins del pati, a l’esquerra hi trobem la capella, a la dreta, la gran torre quadrada, i a la part central, la façana interior amb quatre finestres asimètriques del més refinat gust gòtic civil català. Creuem la porta per accedir a una entrada poc profunda amb sostre de bigues de fusta i un arc molt rebaixat al fons que ens condueix al pati on hi ha la magnífica torre cilíndrica. Una altra porta a la dreta ens permet entrar a les molt ben conservades estances del palau.